Cozonac cu Fanta (de post)

de Rocsi in Dulciuri, 29 Mar 2014 | 40030 vizualizari

 

Chiar daca se apropie cu pasi repezi sarbatorile pascale si vom face si atunci cozonaci si alte bunatati, imi era pofta de o feliuta de cozonac cald si aromat. A iesit foarte bun si pufos, a iesit chiar neasteptat de bine, vorba mamei, cand ii punem oua si de toate parca nu iese asa cum trebuie. Eu oricum cred ca deserturile de post sunt foarte bune si imi plac mult!

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 450 gr faina
  • 250 ml fanta de portocale
  • 50 ml ulei
  • 60 gr zahar
  • 25 gr drojdie
  • un praf de sare
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 1 lingura coaja de portocala confiata
  • Umplutura:
  • 1 castronel nuca macinata
  • 2-3 linguri zahar
  • 1 lingura cacao
  • 1/2 cana apa fierbinte ( sau lapte de soia)
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 2 bucati rahat
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu Fanta (de post):

Aluatul:

Punem sucul intr-un ibric pe foc pana devine caldut. Drojdia o frecam cu o lingura de zahar. Cernem faina intr-un bol, punem un praf de sare, drojdia, zaharul, coaja rasa de lamaie, zaharul cu pastai de vanilie si le amestecam. De acum turnam suc, putin cate putin, uleiul si framantam pana obtinem un aluat elastic si usor de modelat, dar sa nu se lipeasca de maini. Din suc o sa mai ramana putin. La final adaugam coaja de portocala confiata si o incorporam bine in aluat. Il acoperim cu un prosop si il lasam la crescut circa o ora.

Umplutura:

Punem nuca macinata intr-un bol si turnam cate putina apa fierbinte pana obtinem o pasta. Adaugam cacaoa, zaharul, esenta de rom, le omogenizam si lasam sa se raceasca.

Aluatul dospit il rasturnam pe masa de lucru pe care presaram putina faina. Il impartim in doua, intindem prima foaie, o ungem cu jumatate din umplutura, punem cateva cubulete de rahat si rulam. La fel procedam si cu a doua bucata. Luam cele doua suluri, le impletim si asezam cozonacul intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Aprindem cuptorul, il reglam la o temperatura potrivita, iar cozonacul il punem pe aragaz pentru 15-20 de minute sa creasca. Dupa acest timp il introducem in cuptor si il lasam pana se rumeneste frumos. Cand il scoatem il ungem cu un amestec facut din apa, zahar si putin ulei apoi il acoperim cu un prosop curat.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu Fanta (de post)" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu nuca (de post)